Puy de Fou

De naam van dit attractiepark in Frankrijk zal bij de Tour de France deelnemers in 2015 geweldige herinneringen ophalen. Menigeen wil hier nog wel een keer heen. En toch wisten ze van te voren niet wat dit inhield. Ik had wel fantastische verhalen erover verteld, maar ja, dat geloof je niet zomaar.
Ze waren en zijn niet de enigen. Heel veel Nederlanders die jaarlijks Frankrijk bezoeken weten het ook niet. Gek eigenlijk, want jaarlijks komen er zo’n 2,2 miljoen(!) bezoekers.
Nu de vakantieperiode aanbreekt is het goed om dit park in de belangstelling te zetten, zeker als je met de (klein)kinderen hier heen wilt gaan. Vraag aan mensen die er geweest zijn wat het bijzondere aan dit park is en je zult vaak horen dat het moeilijk te omschrijven is. Het is in ieder geval een geweldige belevenis en met geen andere attractie te vergelijken. In de afgelopen 40 jaar zijn er honderden miljoenen in geïnvesteerd en dat door 95% lokale Franse bedrijven.

De geschiedenis van Puy du Fou als een attractiepark start in 1977 toen Philippe de Villiers, een zevenentwintigjarige student (nu een Franse politicus) en Jean Saint Bris, een jonge maker van de klank-en-lichtshows in het Loiredal, beslisten om een show te creëren genaamd ‘Cinéscénie’.
Toen ze op 13 juni 1977 de ruïnes van een oud kasteel uit de renaissance in het plaatsje Les Epesses vonden, schreven ze snel een scenario over de gebeurtenissen van een lokale familie genaamd Maupillier tussen de 14de eeuw en de Tweede Wereldoorlog.
Philippe en Jean richtten een verbond op van 600 leden (vandaag de dag meer dan 3000) genaamd “l’Associaton du Puy du Fou” waar de zoon van Philippe de Villiers, Nicolas de Villiers, momenteel aan het hoofd staat. Toen de eerste voorstelling van Cinéscénie werd gespeeld in juni 1978, had de show niet veel succes. Maar tegen het einde van het eerste seizoen veranderde dat snel, en met dat succes groeide de show uit tot een heus spektakel.

Het Grand Park van Puy du Fou was dicht bij Cinéscénie geopend in 1989 en is momenteel één van de populairste attractieparken van Frankrijk. Daarbij heeft het park ook een zeer hoge tevredenheidsgraad.

Puy du Fou werd gebouwd zonder enige subsidie of sponsoring, maar met de hulp en het harde werken van 600 vrijwilligers. Alles in dit park is ambachtelijk en op maat gemaakt: de scenario’s, de decors en de kostuums. Sinds 1998 is er zelfs een speciale opleiding voor de artiesten: De Junior Academie, waar plaats is voor 300 leerlingen die allemaal artiest of technicus willen worden.

De prachtige shows van Puy du Fou zitten vol met spectaculaire effecten (zoals ‘De Vikingen’) en ontmoetingen met bijzondere dieren (zoals ‘Het bal van de spookvogels’). De vaklieden van Puy du Fou zijn echte artiesten wier technieken al jaren geheim zijn gebleven.
Puy du Fou werd al meerdere keren uitgeroepen tot beste pretpark van de wereld. In 2012 werd het park in Los Angeles opnieuw beloond met een Thea Classic Award en bij de Parksmania Awards werd Puy du Fou opnieuw verkozen tot ‘Beste Park van Europa 2013’. Liefst 3650 vrijwilligers aan het werk. Er worden 60 voorstellingen gegeven, er zijn 4 dorpjes en veel restaurants en hotels.

Even een kort overzicht van de belangrijkste shows:

Cinéscénie
Elk jaar komen bijna 400.000 bezoekers kijken naar de Cinéscénie, waaraan 1200 toneelspelers, 120 ruiters en een stuk of honderd technici meedoen. Cinéscénie is een enorm spektakel met licht en geluid waarin de geschiedenis van de Vendée wordt verteld, van het ontstaan via de Revolutie van de Terreur tot aan de Tweede Wereldoorlog.
Het is de grootste en belangrijkste show van Puy du Fou die plaatsvindt achter de ruïnes van een kasteel naast het park. Het vertelt de laatste 700 jaar van de geschiedenis van de omgeving. Met 23 ha heeft Cinéscénie het grootste podium ter wereld en spelen er duizenden acteurs en honderden paarden in mee. Alle acteurs en actrices komen uit de nabije dorpen en zijn vrijwilligers. De show wordt enkel in het hoogseizoen (juni-augustus) op vrijdagen en zaterdagen gespeeld. Om de show te bezoeken moet er op voorhand gereserveerd worden.
Deze avondvoorstelling hebben wij nog niet gezien, maar staat wel op ons lijstje!

Het Teken van de Zege
Is een replica van een amfitheater dat 115 meter lang is en 75 meter breed. Het creëert de Gallische sfeer tijdens de Romeinse tijd. Het speelt zich af ten tijde van keizer Diocletianus, toen er grote onrust was in het Romeinse rijk. Het publiek leeft intens mee met de spreekkoren van de Galliërs en de Romeinen die tegenover elkaar zitten. Het begint met een parade van de trofeeën van de Romeinse overwinningen, gevolgd door gevechten met de opstandelingen en tot slot de vierspan-races zoals in de film Ben Hur.

De Vikingen
Speelt zich af in een gereconstrueerde 1000 jaar oude vesting die door een Vikingboot wordt aangevallen. Het oprijzen van de boot is spectaculair.

De Dans van de Spookvogels
Is een roofvogelshow in de ruïnes van een oud kasteel. Tientallen roofvogels stijgen op uit de ruïnes en vliegen laag over de hoofden van de bezoekers. In totaal komen er ongeveer 100 roofvogels voor in deze show.

Het geheim van de Lans
Vindt plaats voor de overblijfselen van een middeleeuws kasteel. Het verhaal gaat over een jonge herderin die alleen haar hoofdtoren moet verdedigen tegen Engelse ridders, met de hulp van een lans met bovennatuurlijke krachten.

De Musketier van Richelieu
Is een indoorshow waar verschillende musketiers zwaardgevechten houden. Paarden voeren ook speciale sprongen uit.

De Ridders van de Ronde Tafel
De fantastische legende van koning Arthur. Aan de voet van de vestingmuur stelt Merlijn de moed van Arthur op de proef. Nadat hij de betovering van Excalibur heeft verbroken, ontdekt Arthur de wonderen van het betoverde meer. Vooral de verschijning van een paard dat uit het water komt is verbazingwekkend.

De laatste Pluim
Geopend in 2016. Een voorstelling in een theater à la Soldaat van Oranje. Het verhaal van een Franse marineofficier, held van de Amerikaanse onafhankelijkheidsoorlog, wiens leven in 1793 een onverwachte wending neemt tijdens een ultiem gevecht voor de vrijheid! Een grootse, adembenemende voorstelling, heldhaftig en ontroerend, met een unieke mise en scène!

Le Grand Carillon
Dit is nieuw in 2017 en hebben we nog niet gezien. In het hart van het 18e-eeuwse dorp speelt deze originele musical die je meeneemt op een reis door de tijd. Op een hoogte van 16 meter tollen de klokkenluiders rond de 70 enorme klokken en laten ze de beroemdste muziekstukken weerklinken: een spectaculaire choreografie.

Een verslag van een familie met kinderen in een van de hotels vindt u hier.

De officiële website bereikt u met deze link.

Jacob Dijkhuizen