CTI - september 2010

Kamperen is en blijft leuk, zeker als je campings aantreft die er uitspringen door hun ligging en uitstraling. Hoewel in de wintermaanden vele campings al (bijna) dicht zijn, is het de moeite waard om een aantal onder de aandacht te brengen. Wellicht dit artikel bewaren voor een volgend kampeerseizoen.Dit jaar hebben wij de kleine campings in de provincie Limburg en enkele in België en Luxemburg bezocht. In Frankrijk de Champagnestreek, Vogezen en Elzas. In Limburg zijn er veel campings die de moeite waard zijn. Het leuke is dat je echt kunt spreken van een driedeling: noord, midden en zuid. Elk gebied heeft zijn eigen charme voor fietser en wandelaar.

www.indeverte.nl 
In Noord-Limburg springt camping (tegenwoordig camperplaats!) “In de verte” er duidelijk uit. Een kilometer buiten Lottum gelegen in een prachtig natuurgebied.Het Pieterpad loopt langs de camping. De plekken zijn zeer ruim, te vergelijken met de “Aire Naturelle” in Frankrijk. Alle plekken zijn langs de bosrand en hebben een weids uitzicht. Een outdoorwinkeltje is in aanbouw en het sanitair is verwarmd. De eigenaar heeft veel te bieden, o.a. ballonvaart en droppings. Bovendien is deze camping in de winter ook open. Bij sneeuw kunnen langlaufers aan hun trekken komen, hoewel er geen sporen getrokken worden.Een (te) uitgebreide site, waar je meer dan een avond mee zoet bent:


www.dekasteelsebossen.nl 
In Horst ligt camping “De Kasteelse Bossen”. De comfortabele plekken zijn ruim en er is een fraaie recreatieruimte met bibliotheek. Voor de kinderen tot 10 jaar is er veel speelgelegenheid. Er zijn aparte velden voor senioren. Wandelen in het nabij gelegen bos en fietsroutes vanaf de camping maken deze camping aantrekkelijk. Bovendien wil de eigenares er een zgn. i-punt vestigen.


www.natuurplezier.nl 
In Midden-Limburg is camping “Natuurplezier” een aanrader voor fietser en wandelaar. Dichtbij ligt het natuurpark “Brachterwald” waar herten, wilde zwijnen, schapen en runderen rondlopen. Voor de kinderen is er een Mc Donalds speelobject. Je staat weliswaar op het vierkante terrein in laantjes naast elkaar, maar de mensen die wij spraken waren zeer enthousiast over de camping. Schuin tegenover de camping kun je trouwens lekker eten …


www.vankempenhof.nl 
Een “nette” camping met een keurig gazon is te vinden in Melick. Op camping “van Kempenhof” sta je tussen de blauwbessenstruiken. Plukken naar hartenlust. Afvoer van water en aansluiting op elektra en tv op de plek. Deze camping bestaat 5 jaar en het sanitair is keurig verzorgd. Vanaf de camping prima fietsroutes.


www.sangershoeve.nl 
In Ohé en Laak, nabij de Maasplassen, ligt in een boomgaard camping “De Sangershoeve”. Elke dag kun je verse vlaai en afbakbroodjes kopen in de fraaie Maasdalhoeve. Een enthousiaste eigenaar geeft je veel informatie over de omgeving. Opvallend zijn de grindplekken voor de voortent. Zo heb je geen kale plekken (geen last van regen) en blijft je grondzeil schoon. Een eldorado voor fietsen en wandelingen.


www.puthof.nl
In Reijmerstok in Zuid-Limburg ligt in de dorpskern camping “De Puthof”. Een mooi verzorgd terrein naast een klassieke Carréboerderij. Knooppunt van fietsroutes vanaf de camping. 

België

www.lescargot.be
Er zijn zeer eenvoudige, eenvoudige en “gewone”campings die naar ieders voorkeur voldoende bieden. Daarnaast zijn er de luxe campings met alle comfort. Glamping is de nieuwe term die voor glamorous kamperen wordt gebruikt. Een kleine camping die deze luxe biedt is zeldzaam. Op de grens van de Hoge Venen en de Ardennen, op een hoogte van zo’n 300 meter, ligt in Theux camping “l’ Escargot”. Vanaf de plekken een fraai uitzicht op de beboste heuvels rond Spa. Het sanitair is van hoge kwaliteit en ook de wellnessruimte voor 2 personen mag er zijn. Een super-de-luxe camping voor een ieder die zichzelf wil verwennen. Bovendien is er nog een leuk restaurant bij. Een jong Nederlands echtpaar heet u van harte welkom! 

Luxemburg

Evenals bij onze Zuiderburen zijn er weinig kleine campings in het Groothertogdom. Welgeteld 2. Wij hebben in Bech gestaan op camping “Buchholz”. Het terrein is van het Syndicat van de gemeente Bech. Een Nederlandse beheerder houdt de zaken goed in de gaten.Het fietspad van Luxembourg-Echternach loopt door het smalle terrein. Op enkele plekken heb je een mooi uitzicht over het dorp en de heuvels. Voor grote caravans zijn de plekken langs het fietspad krap. In het bos zijn ruimere plekken. Aan de ene kant van het fietspad staan veel vaste seizoenkampeerders.De camping ligt rondom het voormalige stationsgebouw, wat zeker zijn charme heeft. De gemeente heeft grootse plannen om een restaurant aan het oude, niet in gebruik zijnde, café te bouwen. Voor kinderen is er een educatieve wandelroute van 5,5 km en een VTT-route. Voor wandelaars en fietsers is dit een ideale plek: de routes starten vanaf de camping. Het sanitair is prima verzorgd. 

De Franse campings komen een volgende keer aan bod. 

Jacob