CTI - maart 2010

Een greep uit de hoeveelheid van fraaie en rustige campings:

♦     Plaats: Yport (department Seine-Maritime) Camping: La Pature

De camping ligt rondom de zeer oude boerderij in de verlaten Vlaams/Franse grensstreek Het is hier rustig en vredig. ’s Morgens wakker worden door het vogelgetjilp is weer eens iets anders dan lawaai van verkeer. Eenvoudig, maar schoon sanitair. Het op een heuvel gelegen kampeerterrein, tussen de hopvelden, is bijzonder sympathiek. Het uitzicht over de velden en de Monts des Cats is schitterend. De staanplaatsen liggen op grote, met gras begroeide terrassen rondom de boerderij. Oude bomen en struiken maken het landelijk plaatje compleet. Schuin tegenover de camping is een Belgische brasserie waar je lekker kan eten en een streekbiertje drinken. Sportievelingen kunnen volop wandelen en fietsen over de Vlaamse heuvels. Van de varkenshouderij merk je niets.

Schitterend gelegen op de krijtrotsen met plekken die een vrij uitzicht hebben over Het Kanaal. Gemoedelijke sfeer en een vriendelijke beheerder die bereid is om je van foto’s te voorzien wanneer je gaat wandelen. De GR 21 loopt langs de camping. Eenvoudig sanitair, maar goed schoongehouden. Yport is een klein vissersplaatsje aan de beroemde klifkust waar je de nodige boodschappen kunt halen.  Etretat (olifantrotsen) en Fécamp zijn dichtbij. Een sterk beschaduwd en steil voetpad voert in twee tellen naar het dorp. Naar boven kost wat meer tijd… 

♦     Plaats: Ouilly-du-Houley (Calvados) Camping: Clos du Mont Criquet

Rustig en landelijk gelegen camping met ruime plekken in een appelboomgaard. Zeer behulpzame beheerders. Bestellen van brood is mogelijk. Het fraaie sanitairgebouw wordt goed onderhouden. Heel apart is de Finse grillhut. De toegangsweg is smal, maar de beheerder is bereid, na een telefoontje, om je op te halen. Vanaf de camping zijn mooie wandelingen te maken door de vallei La Paquine. De bedevaartplaats Lisieux is dichtbij.

♦     Plaats: l’ Étang-Bertrand (Cotentin) Camping: Aire Naturelle l’Oraille

In het noorden van La Manche ligt deze heerlijke camping. Het licht glooiend goed onderhouden terrein heeft ruime, niet afgebakende plekken met een vrij uitzicht. Een uiterst behulpzame campingeigenares die ook bereid is om de Wereldkrant af te drukken. De omgeving leent zich uitstekend voor een wandeling of fietstocht. Niet ver van ongerepte zandstranden en Cap de la Hague en Nez de Jobourg. Havens en kliffen, afgewisseld door mooie vissersdorpjes met heerlijke visgerechten langs de hele kuststrook van dit schiereiland.

In 2009 hebben wij 80 kleine campings in de Vendée, Charente, Charente Maritime en Val de Loire bezocht. Tevens een tiental zgn. “Charme-campings”. Deze staan vermeld in de nieuwe Charmegidsen van de ANWB.

Het is ondoenlijk om een aantal er uit te lichten. Er waren veel juweeltjes bij. Een paar wil ik hier noemen:

♦     Plaats: Coëx (Vendée) Camping: Le Village de Florine

Fraai aangelegd terrein dichtbij de kust. Vriendelijke beheerders en de voorzieningen zijn prima. Goed zicht op het zwembad.

♦     Plaats: St. Romain-sur-Cher (Val de Loire) Camping: Bien Vivre

 De camping ligt aan de rand van de wijngaard en de eigenaar leidt je rond over zijn terrein met als afsluiting een ”dégustation”. Ruime plekken met uitzicht op de druivenranken. Een paar keer wordt in het hoogseizoen een heerlijke barbecue gehouden met wijn uit eigen wijngaard …

♦     Plaats: Mortagne-sur-Gironde (Charente-Maritime) Camping: A la ferme La Rainette

Een camping met vrije plekken bij een biologische schapenfokkerij. Het bijzondere is een uitgebreide biologische maaltijd die een paar keer gehouden wordt. Alle gasten, ook uit de gîte, worden uitgenodigd. Alles komt uit eigen tuin en vooral het schapenvlees is verrukkelijk!

♦       Plaats: Lesparre-Médoc (Charente Maritime) Camping: Domaine de Laguneaussan

Twee Nederlanders hebben een wijnhuis gekocht met 20 ha bos, vrij toegankelijk voor de gasten. De caravans/tenten staan in een L-vorm met een vrij uitzicht. In het wijnhuis kun je dagelijks aanschuiven aan de “table d’hôte”.

♦       Plaats: Trogues (Val de Loire) Camping: Le Château de la Rolandière

De ingang van de camping is de oprijlaan van het kasteel. Denk even dat je in een calèche zit … Schitterend aangelegde tuin en ruime vrije plekken. Een zeer behulpzame eigenaar die je van alles vertelt over de omgeving en het heerlijk vindt om het “kasteelgevoel” aan de gasten over te brengen. Zelfs een zwembad is aanwezig!

♦       Plaats: Hourtin (Charente Maritime) Camping: Aire naturelle Acasia

Zodra je het terrein oprijdt valt je gelijk de ruimte en de indeling op. Veel variatie in beplanting en vrije plekken met veel ruimte. Vriendelijke eigenaar en vanuit de camping prachtige fietspaden naar de stranden van de oceaan.

♦       Plaats: Villeneuve-les-Genêts (Val de Loire) Camping: Bois Guillaume

Eigenlijk een grote camping met veel Mobilhomes, maar daar merk je op het terrein niets van.
De Parijzenaars die hier verblijven zijn er in het hoogseizoen niet. De toeristische plekken zijn ruim, maar wel afgebakend door hagen. Ligt niet ver van het kasteel St. Fargeau waar in het hoogseizoen een schitterend historisch schouwspel wordt opgevoerd.

Internetlinks:

Guédelon:  https://www.guedelon.fr
De komende 25 jaar wordt hier een 13e eeuws fort gebouwd met materialen en gereedschappen uit die tijd. Je ziet al die ambachtslieden aan het werk.

Kasteel Saint-Fargeau: https://www.chateau-de-st-fargeau.com
Dit is echt een “Grand Spectacle”. In 13 taferelen wordt de geschiedenis van het kasteel uitgebeeld van 22.00-24.00 uur. Zo’n 800 dorpelingen, jong en oud, voeren een adembenemend schouwspel op van de vroege geschiedenis tot aan de Amerikaanse invasie. Uiteraard ontbreekt Jeanne d’Arc niet …

Kasteel Chenonceau: https://www.chenonceau.com/
Een heel bekend en druk bezocht kasteel in de Val de Loire. Maar je kunt ook de virtuele tour bekijken …

Kasteel van Doornroosje: https://www.chateaudusse.fr/
Charles Perrault heeft hier zijn inspiratie opgedaan voor dit bekende sprookje. Met fraaie poppen wordt het uitgebeeld. In de vertrekken staan ook de “bewoners” uitgebeeld wat het geheel een “levende” indruk geeft.

Reactie en aanvullingen zijn welkom!

Jacob