CTI - december 2010

In Frankrijk hebben we dit jaar het noordoosten bezocht met de regio’s Elzas, Lotharingen , Champagne-Ardennen en de Franche-Comté. De Elzas is een typisch grensgebied dat eeuwenlang omstreden was tussen Frankrijk en Duitsland. Oorspronkelijk is de regio meer Duits dan Frans en dat merk je aan de plaatsnamen, de huizenbouw, de vele burchten en de taal. De wijnstreek is bekend om haar uitstekende wijnen.  Het middelgebergte van de Vogezen bestaat uit graniet en zandsteen, net als het Zwarte Woud. Kenmerkend zijn de ronde toppen van de hoogste bergen die “ballons” ( ballen in het Frans) worden genoemd.De jaarlijkse regenval is veel hoger en de gemiddelde temperatuur is lager dan in het oosten (Elzas).Beide gebieden zijn bij uitstek prima wandel- en fietsgebieden met duizenden kilometers aan gemarkeerde routes.  De Franche-Comté ( letterlijk ” vrij graafschap”) is een verrassend veelzijdige streek waar je als kampeerder prima aan je trekken komt. En: niet erg toeristisch.  Bekend is deze streek om z’n uurwerkbouwers en het maken van brillen. Deze nijverheid vindt z’n oorsprong in de strenge winters waardoor de mensen opgesloten zaten in hun besneeuwde dorpen en ze tijd hadden om arbeidsintensief precisiewerk te doen.Het is ook het gebied van “des mille étangs”, meer dan 1000 vijvers (vennen) en heel veel groen:  44% van het gebied is bedekt met bos. Kortom,  een schitterend wandel- en fietsgebied.  Een greep uit de vele mogelijkheden: 

“Le Vieux Moulin” in Arc en Barrois (Haute-Marne) Regio Champagne-Ardennen
Aan de rand van het dorp ligt deze verzorgde gemeentecamping met gecoupeerde coniferen en bloembakken. Mooie ruime (vrije) plekken aan de rand van het bos. Het sanitair is netjes en schoon. ’s Avonds komt de beheerster langs voor het campinggeld. Een rustige camping en de stroomvoorziening is met 10 A dik in orde. Naast de camping is een apart gedeelte voor de campers. Klik hier voor hun website.

“du Château” in Granges-sur-Vologne (Vosges) Regio Lotharingen


Een terrassencamping met een klein zwembad rondom een landhuis. Het terrein staat te koop, maar het blijft in ieder geval een camping. De plekken zijn niet groot, maar sommige hebben een fraai uitzicht.Het toiletgedeelte is in het landhuis en is eenvoudig.Er is ook een leuke zitruimte met open haard. 
www.camping-frankrijk.nl
www.france-voyage.com

“La Tuilerie” in Châtel-sur-Moselle ( Vosges)
“Een camping die een engeltje verdient”, zei één van de gasten over deze camping. Ligging, uitstraling, vriendelijkheid van de eigenaren, alles klopt. Parkachtige indeling, heel gevarieerd, ruime plekken met volop keuze aan beschutting of met een weids uitzicht. Het sanitair is prima in orde. Een prima plek om tot rust te komen.Het leuke is dat de broer van de eigenares een paar km verder een eenvoudig restaurantje heeft waar je een 4-gangendiner geserveerd krijgt voor een belachelijk prijsje, inclusief drinken. Alleen … het is eten wat de pot schaft! Verrassend dus,  maar wel lekker!
www.camping-la-tuilerie.com/

“Le Champ de Roches” in Barbey-Seroux (Vosges)
Tegen de bosrand ligt deze terrasvormige camping van Hollandse eigenaren. Het kleine beekje is met bronwater gevuld. Op het terrein is een leuke speelvijver (ven). De speeltuin is afkomstig van Mc Donalds. De plekken zijn gevarieerd in grootte, schaduw en afscheiding. Het sanitair is in orde en er is een kleine winkel voor de eerste behoeften. Op het terras kan iets genuttigd worden. Wifi is aanwezig.Het kleine dorpje Barbey-Séroux heeft een buitengewoon natuurlijke bezienswaardigheid, nl. de “Champ de Roches”. Deze bosweg, die vanuit het dorpje begint en het bos van de Vologne doorsnijdt, leidt u hier naar toe.

Le Champ de Roches is een gigantische stroom van stenen met een lengte van wel 400 meter, een breedte van 40 meter en een diepte van 7 tot 8 meter. Deze stenen wal doorsnijdt het bos in een rechte lijn en vormt een meer, maar dan van graniet, zandsteen of gneis. De stenen hebben een gemiddelde doorsnede van 1 meter en  wegen samen enkele tonnen.Het maakt een enorme indruk als je voor de eerste keer dit bekijkt. Elke vegetatie ontbreekt hier. Het “meer” is opgebouwd uit afgeronde blokken graniet, die lukraak opgestapeld zijn, waarbij de een omklemd wordt door de andere. Alle blokken zijn van vergelijkbare afmeting.

Niemand weet exact hoe die stenen daar geraakt zijn, waarom ze daar liggen en hoelang ze daar al precies liggen. De vegetatie is er in al die eeuwen niet in geslaagd om de stenen te overwoekeren. 

De stenen van Barbey-Seroux, een klein onooglijk dorpje in de Vogezen. Een eeuwenoud geologisch mysterie! 
www.champderoches.eu

“Les Trexons” in Gerbépal (Vosges)
Tja, alleen maar Hollanders en dan weet je wie de eigenaar is. Maar de ligging van de camping is fraai en alles is prima verzorgd, ook het sanitair. Er kan op forel gevist worden en er zijn ver gevorderde plannen voor een aantal “aire naturel” plekken.
www.camping-lestrexons.com

“Les Peupliers” in Granges-sur-Vologne (Vosges)
Twee oudjes runnen deze fraaie camping met heel veel zorg en liefde. Er zijn twee beekjes waar de waterstand door de eigenaar geregeld kan worden. Een ideale speelplek voor de kinderen. De grasmat is vlak en zeer goed onderhouden. Door de variatie van bomen, die nog niet te groot zijn, heb je geen erg in het vierkante terrein. Sanitair is keurig. En er is ook een ijsje te koop.Granges-sur-Vologne is een knus dorp, dat in de zomer opleeft. De mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Bij Bakker Morizot in een smal zijstraatje koop je echt vers en kwalitatief goed brood. Ook meergranen stokbrood (campagrain). Tussen de middag is lunchen mogelijk bij La Chollande. Houd je van zuurkool en een stevig stuk vlees dan heb je één van de streekgerechten van de Vogezen. 

“Ferme de la Gabriëlle” in Romagne-sous-Montfauçon (Meuse) Regio Lotharingen
Helaas maar 6 plekken, maar deze zijn ruim en afwisselend in hoogte. Enkele plekken hebben een mooi uitzicht over de velden. Het terrein wordt goed verzorgd. Sanitair is prima in orde en het Nederlandse echtpaar weet veel over de omgeving. Vooral de WO I heeft hun belangstelling. Ze maken wandelingen met de gasten langs de beroemde en minder bekende oorlogsplekken. Voornamelijk in de herfstperiode maken ze fietstochten.
www.lagabrielle.nl

“Aire Naturelle Les Mirabelles” in They-sous-Montfort (Vosges)
Fraai gelegen camping met uitzicht op de heuvels. Er is een beekje op de camping en je kunt er staan tussen de fruitbomen. Twee maal in de week kun je er eten. Het sanitair is in orde. De Nederlandse eigenaren hebben veel informatie over de omgeving.   

“Le Moulin” in Wihr-au-Val (Haut-Rhin) Regio Elzas
Niet ver van de stad Munster ligt deze nette doorgangscamping in het wijngebied van de Elzas. Het terrein is open en telt enkele fruitbomen. De plek kun je zelf uitzoeken, zonder afbakening of nummer. Je kijkt uit op de wijnhellingen. De eigenaren zijn allervriendelijkst en geven je tips waar je de lekkerste wijn kunt kopen, o.a. de cave in Turckheim is de moeite waard!Het sanitair is eenvoudig, maar schoon. De douches zijn op bepaalde tijden dicht. 

“La Pierre” in Mélisey (Haute-Saône) Regio Franche-Comté
Dit is een grote camping waar wij een week hebben gestaan. Deze gemeentecamping is het thuishonk van de Franse caravanclub d’Elzas. Een keurig verzorgd terrein, terrasvormig en goed sanitair. De beheerster komt 2x op de dag langs en houdt het sanitair schoon, wat er dan ook prima uitziet. Er staan veel clubleden en deze mensen vinden het leuk dat je op hun camping wilt verblijven. Ze nodigen je graag uit voor een maaltijd in een grote tent. Buitengewoon gezellig! Er is ook een leeszaal met een kleine afdeling Nederlandse boeken. Wij waren er in het hoogseizoen en er was volop plek.

De omgeving is zeer geschikt om te wandelen of te fietsen.Dichtbij is ook de plaats Ronchamp waar de beroemde kapel “Notre Dame” staat die ontworpen is door Le Corbusier. Deze bedevaartsplek trekt vele bezoekers, waaronder ook veel studenten bouwkunde! De moeite waard dus om dit te gaan bezoeken.